lauantai 9. tammikuuta 2016

Ensimmäinen e-kirjani

Olen ollut pitkään hyvin epäluuloinen e-kirjoja kohtaan. Jäin kuitenkin umpikujaan, kun voitin Valerie Thomasin Twitter-giveawayssa hänen kirjansa Auburn: Outcasts and Underdogs. Tämän seurauksena minun tuli lunastaa kirja Amazonista koneelleni, ja sitten ladata Amazonin e-kirjojen lukuohjelma Kindle. (On olemassa myös Kindle-e-kirjojen lukulaitteita. Puhun tässä Amazonin Kindle-sovelluksesta, joka on saatavilla erilaisille teknisille laitteille, kuten tietokoneisiin ja kännyköihin.)


Latasin Kindlen sekä koneelleni että kännykkääni. Siinä meni jonkin aikaa, mutta sain Amazonilta tervetuliaisiksi Ylpeyden ja ennakkoluulon, Aarresaaren ja jonkin kolmannen klassikon (englanniksi, tietenkin). Lisäksi sain kolme dollaria päästäkseni alkuun e-kirjojen ostamisessa. Ostin tällä rahalla dekkarin Play Dead. Minulla on siis nyt viisi e-kirjaa.

Auburn on näistä ensimmäinen ja toistaiseksi ainut, jonka olen lukenut loppuun. Lukukokemuksen tekninen puoli oli ehdottomasti positiivinen kokemus.

Sekä koneella että kännykässä - ainakin Androidilla - oleva Kindle on helppokäyttöinen ja selkeä. Tekstin kokoa ja sivun kirkkautta voi muuttaa omille silmille sopiviksi, eikä mobiiliversio vie tuhottoman paljon akkua. Oma eteneminen kirjassa näkyy palkkina alalaidassa, ja kirja aukeaa aina suoraan siitä, mihin viimeksi jäit. Ei siis tarvitse ihmetellä, kuinka paljon on jäljellä tai mihin jäinkään. Se minun täytyy vielä selvittää, voiko Kindlellä lukea muualtakin kuin Amazonista hankittuja e-kirjoja, vai tarvitsevatko kaikki oman alustansa.


Ihastuin siihen, kuinka helppoa e-kirjan lukeminen on. Otan kännykän aina mukaani joka paikkaan, ja kirja kulkee kätevästi siellä mukana. Vältän siis isomman käsilaukun kantamisen kirjan takia, painoakin on vähemmän. Täytyy silti myöntää, että Auburnin lukemisen jälkeen olen palannut fyysisen kirjan kantamiseen... tuppaan lähtemään liian matalilla akkulukemilla ja/tai ilman laturia, jolloin en viitsi käyttää akkuani lukemiseen. Play Dead on kuitenkin alkanut lupaavasti. (Valitettavasti Amazonin lahjakirjat ovat saatavilla vain sillä laitteella, johon latasin Kindlen ensiksi, eli koneellani. [Vieläpä vanhalla koneellani, joka on kotona Suomessa.])

Tulen varmasti jatkossakin lukemaan e-kirjoja, mutta en niin paljon kuin perinteisiä. Pidän siitä millaisia paperikirjat ovat, miltä ne näyttävät ja tuntuvat ja tuoksuvat. E-kirjoja ei voi laittaa hyllyyn siistiin riviin ja järjestää selkämyksen värin mukaan. Olin kuitenkin niin iloisesti yllättynyt tästä kokemuksesta, että se tuskin jää ainoakseni.

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen suhtautunut e-kirjoihin pitkään nuivasti, enkä ole vielä tähän mennessä päässyt epäluulostani yli. Ehkä pitää myöhästyneenä uudenvuodenlupauksena päättää tutustua näihinkin. Kirjojen järjestäminen hyllyyn selkämyksen värin mukaan herätti sympatiani, teen ihan samaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kannattaa antaa e-kirjoille mahdollisuus. Välillä elämä yllättää:)

      Poista