tiistai 10. huhtikuuta 2018

Jaaritellen johdateltu: Toista maata? Johdatus antropologiaan

Thomas Hylland Eriksen: Toista maata? Johdatus antropologiaan. Gaudeamus Helsinki University Press, 2004. S. 402. Alkuteos julkaistu englanniksi nimellä Small Places, Large Issues vuonna 1995.

Suoritan sivuaineopintoina sosiaalitieteitä, ja yksi sosiaalitieteiden perusopintoihin kuuluvista alakohtaisista kursseista on sosiaaliantropologian johdantokurssi. Suoritin kyseisen kurssin verkkokurssina, johon kuului sarja videoluentoja ja luettava kirja - tämä.

Thomas Hylland Eriksen on norjalainen antropologi joka on kirjoittanut kirjansa sekä norjaksi että englanniksi. Suomennos on tehty englanninkielisestä versiosta. Eriksen aloittaa kirjansa käymällä läpi antropologian historiaa ja teoreettista pohjaa, ja siirtyy sitten käsittelemään tieteenalan varsinaisia tutkimuskohteita ja -aiheita. Kaikkea valaistaan esimerkein todellisista antropologisista tutkimuksista.

Kurssini oli rakennettu niin, että luennoista ja kirjasta pidettiin erilliset tentit, ja niinpä katsoin kaikki luennot ja tein luentotentin ennen kuin edes varasin tenttikirjaa kirjastosta. Kirjaa aloittaessani minulla oli siis jo ennakkoymmärrys antropologian perusteista, ja harmikseni sain huomata, että kirja käsittelee paljon aivan samoja asioita kuin luennot. Kirjassa on kuitenkin enemmän tilaa, joten asioissa mennään syvemmälle ja niitä selitetään laajemmin. Kenties tästä kuitenkin johtui, että mielestäni kirja oli paikoin, etenkin alussa, melko jaaritteleva eikä tuntunut pääsevän eteenpäin.

Jaarittelun toinen puoli on kuitenkin se, että mikään ei jää epäselväksi. Opetuksellisesti kirja on kattava ja vieraatkin asiat selitetään selkeästi (ja pitkästi). Luin kirjan ensin läpi kokonaan, ja sitten kävin sen läpi uudestaan tehden muistiinpanoja, enkä oikeastaan huomannut selostuksen pitkällisyyttä ennen kuin muistiinpanojentekovaiheessa. Välillä sain hyppiä sivukaupalla eteenpäin, kun tekstissä ei tunnuttu sanovan mitään oleellista.

Kirjan esimerkit oikeista kansoista ja oikeista tutkimuksista ovat kiehtovia ja jos maailman eri kansat kiinnostavat sinua, on kirja lukemisen arvoinen jo vain sen takia. Sukupuolta käsittelevässä luvussa kannattaa varautua transfobiaan ja feminististä raivoa synnyttäviin kuvauksiin eri kansojen "syistä" alistaa naisiaan, eikä kirjoittajakaan mikään maailman valveutunein ole. Aina kun kirjassa puhutaan jotain nykyteknologista, siitä myös huomaa, että sen kirjoittamisesta on kulunut jo hetki. Faksit, CD-levyt ja Internetin uutuudenkiilto loistavat läsnäolollaan.

Jos et tiedä mitään antropologiasta mutta aihe kiinnostaa, sanoisin että tämä on aivan kelvollinen johdatusteos. Kieli ei ole ylitieteellistä ja asiat selitetään niin, että aloittelijakin ymmärtää. Tenttikirjana kyseinen teos on melko pitkällinen, mutta tenttikirjojamme emme voi itse valita.

Kolme tähteä

Kirja kuittaa kaksi kohtaa hankalasta HelMet 2016 -haasteesta!

2 kommenttia: